viernes, 30 de mayo de 2008

MELÓDICA ESENCIA

La primera vez que me enamoré contaba tan solo con nueve años. Fue de una melodía que cruzaba el anochecer, callejeando por las sombras y el silencio de la favela en la que sobrevivía junto a mi familia. Desde aquel acontecimiento, cada noche antes de ir a dormir, estaba abonado a asomarme a la ventana, para escuchar lo que nacía de un violín lejano. Me envolvió con ensueño, me transportaba a lo cósmico acontecido en el cielo estrellado.

No sabría describirlo, porque la primera vez que me enamoré no era consciente de ello. Nannett jugaba en la puerta de su casa con su hermano. Se divertían escondiéndose y buscándose tras la ropa tendida al sol. En una de esas, Nannett apareció bajo unos pantis colgados de su madre. La melodía no sonaba, pero se intuía como si viniese tras ella. Mientras, todo iba anocheciendo.

La favela brillaba como las escamas de un pez nocturno buceando la noche clara. La luna parecía caerse del cielo de lo enorme que estaba, permanecía a flote en el viento, guardando para sí la intención de salir a navegar.

Ya con la mirada en el firmamento, aparecía la melodía que cada noche Nannett hacía sonar. Esta vez la música me sumergía en un coloquio de astros y estrellas. Filosofaban, partiendo del siguiente planteamiento existencial: si desde mi inmediata y momentánea perspectiva propia, su existencia era considerada sideral o marina. Les respondía que eso no tenía importancia, que tal vez eran de ambas esencias, ¿cómo nombrar en su lenguaje lo oculto de la magia en ese momento? Sólo sé que la melodía era una canción marinera.

La primera vez que me enamoré me traslada a este mismo instante. Algunos años han pasado y junto a ti y tu melodía he llegado hasta aquí, al palco de uno de los mejores auditorios del mundo, para escucharte como si estuviera asomado a una de las tantas ventanas nocturnas de la favela que nos vio nacer. El concierto de nuestras vidas.

Jesús Javier Juárez

LA MUSA I EL PINTOR

El fil enganxat a la barana està destensat i d’un color gris desgastat tot i que s’intueix que havia estat jove i blanc. En l’altre extrem, al final del fil, penjat i esmirriat, el que queda d’un globus roig descolorit, que cansat i abandonat colpeja els barrots mig oxidats, emitin un soroll metàl·lic quasi imperceptible. A una primera ullada es pot pensar que la festa fa temps que ha passat. De sobte, Era va rebre una bufada d’aire caducat que l’abatí en un sopor de trista malenconia.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar....

És per a Era l’hora de marxar, ja no queda res que la retinga, que l’amarre a aquest lloc, com amarra una mare al seu fill per creuar una carretera plena de camions salvatges. Curiós, però al mateix temps que pren la decisió, nota com les vies respiratòries s’obrin i un allau d’aire nou l’acaramulla de vida. Baixa corrent les escales estretes de fusta on quasi no caben els seus peus i bota els últims cinc, passa per davant de l’aparador i ni l’espill que hi ha la pot fotografiar. L’únic que queda patent de la seua sorgida escopetada és el soroll de la porta al tancar-se.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar. Amb una lupa ajupit a proa observa una per una cada gota d’aquest extens i profund mar...

Ja en el carrer, rebufant, consulta la brúixola de la memòria i s’enfila cap a l’esquerra, per aquell carrer que sembla el decorat d’un film de vaquer solitari que abandona un poble fantasma. En arribar al final o principi del carrer i del poble, en xafar una petjada més enllà dels límits, se n’adona que aquesta vegada és diferent, que la seva sortida no té la forma del signe de l’infinit, que no és la formiga atrapada en l’embut que per molt que s’esforce al final sempre acaba relliscant i volta al principi. No, ja no pertany a la condició inhumana de Sísif. Era secret el camí i ara ja no ho és.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar. Amb una lupa ajupit a proa observa una per una cada gota d’aquest extens i profund mar...i després de rebutjar milions i milions de gotes, en troba una de color roig, que amb la precisió d’un mag separa de la resta....

Caminant camina, per aquell paratge sense marges, sense fronteres amb una direcció fixa, endavant, un pas avant, darrere un altre, després un altre, sempre amb el ritme de la decisió. Poc a poc es fa de nit, però per a Era veure com el paisatge cada vegada és més fosc, és una novetat, mai d’on ella prové el sol s’amaga com tampoc es lleva a la matinada, i tota enlluernada pel petit sòl blanc s’adentra al bosc. Les rames dels enormes arbres, els arbust , les herbes, les flors, els insectes...li donen la benvinguda amb petites marques roges, que de vegades, es converteixen en xicotets reguerols de sang i així, poc a poc o molt a molt, qui sap, arriba a un gran descampat dominat al centre per un gran om.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar. Amb una lupa ajupit a proa observa una per una cada gota d’aquest extens i profund mar...i després de rebutjar milions i milions de gotes, en troba una de color roig, que amb la precisió d’un mag separa de la resta i la guarda en una petita botella de cristall desmesuradament transparent donant la sensació, que la gota una vegada dins pareix que flote amb l’aire...

Si contàrem cada segon de la vida d’un ser humà ancià i el multiplicarem per mil, seria la mil·lèsima part de l’edat del llustrós arbre, que a més a més de la seua grandiositat, engloba un diàmetre d´almenys 20 passes d’una gran girafa africana. No cal ni dir que es tracta del típic Ulmus vulgaris, tot i que el semblant s’aproxima. El tronc marró grisós i molt fisurat, les rames primes amb el fullatge molt dens, les fulles amb el seu contorn com la mandíbula d’un taurò nen, i les flors ramillets rogencs, però els fruits...els fruits no són els típics grups de sàmares, o tal vegada ho eren, quant agrupats i esculpits per la deesa natura, tenen forma de contrabaixos, amb les seves quatre cordes tensades com els arcs dels indis, amb la seva forma de perfil semblant a la clau de Sol i el front, modelat a la imatge de la pera del paradís, aquesta que Adam va rebutjar per una poma talment deformada.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar. Amb una lupa ajupit a proa observa una per una cada gota d’aquest extens i profund mar...i després de rebutjar milions i milions de gotes, en troba una de color roig, que amb la precisió d’un mag separa de la resta i guarda en una petita botella de cristall desmesuradament transparent donant la sensació, que la gota una vegada dins pareix que flote amb l’aire. Ja en són més de 10 i segons marque l’experiència, en seran més de 100, i tal vegada hi arribe el moment en que una apenes imperceptible melodia, sortida com d’una caixeta de música, li rumorege al cor...

La llum de la lluna esquiva les fulles i directa es deixa atrapar pels contrabaixos que la deixen anar convertida en il·luminats raigs blancs transparents, com focus antiaeris, però més prims, donant la sensació d’un espectacle universalment meravellós i Era embruixada es fica a córrer donant voltes a l’om i a cada xafada, boten trossets de terra que escapats tropecen amb les cordes dels contrabaixos fent sonar la melodia més estranya i encisadora que qualsevol compositor del món ambicionara composar. El gripau il·lustre espectador observa atònit aquell magnífic carrussel i rauca en el mateix moment que 5 línies en forma de pentagrama sorgeixen del centre de l’arbre cap a l’infinit. Llavors, Era es converteix en moltes gotes roges que precipitades busquen el camí entre línies per anar a parar a tot arreu de l’univers.

Ell, solitari, la barca solitària i el mar, l’immens mar. Amb una lupa ajupit a proa observa una per una cada gota d’aquest extens i profund mar...i després de rebutjar milions i milions de gotes, en troba una de color roig, que amb la precisió d’un mag separa de la resta i guarda en una petita botella de cristall desmesuradament transparent donant la sensació, que la gota una vegada dins pareix que flote amb l’aire. Ja en són més de 10 i segons marque l’experiència, en seran més de 100, i tal vegada hi arribe el moment en que una quasi imperceptible melodia, sortida com d’una caixeta de música, li rumorege al cor. Llavors ja ho sent, ja ha arribat...ja és hora de donar la primera pinzellada.
Carles López García

miércoles, 28 de mayo de 2008

CINCO PELDAÑOS

No podía imaginar, cuando entré a ver aquella exposición de fotografía, los recuerdos que la misma iba a despertar en mí. Una de las secuencias de la exposición eran las escaleras, y esa visión me trajo a la memoria, con cierta confusión, una mezcla de sentimientos, tales como: amor, fidelidad, tristeza y rabia. En fin, creo que para poder hacer que esto se entienda, debo explicarme.
Teníamos un pequeño chalet en la sierra de Madrid, donde pasábamos los fines de semana. Un viernes de Enero, al llegar, tuve que hacer un brusco movimiento de volante a fin de no atropellar a una enorme perra que, confundida con la nieve, se encontraba tumbada a los pies de la escalera del chalet.
Tenía algunas heridas superficiales y, sin lugar a dudas, estaba desfallecida, por lo que la curamos y dimos de comer.
Una vez restablecida, su idea fija era entrar en la casa con nosotros. Nos costó bastante, pero la hicimos comprender que esas escaleras no se subían y que su sitio era una pequeña bodega, al lado del jardín, donde la temperatura era agradable.
Pasamos el fin de semana con ella paseando, jugando, pero siempre lo mismo, su obsesión era subir los 5 peldaños y entrar con nosotros en la casa. Su intención era, simplemente, y esto lo digo con mayúsculas, seguir a nuestro lado.
El domingo por la tarde, antes de irnos, le dejamos acceso a la bodega, con comida y agua. Ella creo que lo entendió y allí se quedó, viéndonos partir.
El viernes siguiente, Nieve (era el nombre que habíamos decidido ponerla) no estaba. La llamamos pero no apareció. Nuestra sorpresa fue al ver, en el quinto peldaño, al lado de la puerta de casa, un gran trozo de carne.
A Nieve no la volvimos a ver, por lo que estuvimos preocupados por su extraña desaparición, hasta que un día escuché una conversación, en el bar del pueblo, en la que el guarda del matadero explicaba como un perro había entrado y robado uno de los mejores trozos que estaban preparando para su venta y, aún cuando no había podido evitar que se lo llevara, comentaba los golpes que consiguió dar al animal, detallando como, al día siguiente, había sido visto muerto a los pies de la escalera de un chalet. Según iba oyendo un profundo sentimiento de rabia y tristeza me envolvió y, allí, en medio de aquella conversación, veía a Nieve subir los cinco peldaños para dejarnos, en la puerta de casa, su amor, representado en aquel trozo de carne, y bajar a esperarnos, posiblemente para pedirnos perdón, por haber desobedecido nuestra orden de que aquellos cinco peldaños no se subían.
José Luis Uriarte

domingo, 25 de mayo de 2008

ERA SECRET EL CAMI

La fotografía enmarca un espacio visto desde arriba, cruzado por líneas geométricas que imaginamos concéntricas.
Una línea oscura dibujada por pequeños pivotes en uno de sus lados parece delimitar sin escapatoria el espacio.
Al otro lado dos pequeñas figuras humanas llaman nuestra atención.
La de una muchacha que camina hacia nosotros con postura encogida, parece abatida, ensimismada, volcada en sí misma, con algún problema que desconocemos.
Frente a ella y en dirección contraria, un hombre joven camina erguido y a largas zancadas, acompañado de su perro.
Su aspecto desenfadado contrasta con el de la atribulada joven, sin embargo, algo en su actitud nos hace pensar que se conocen, que hay algo que los une o los va a unir, o, tal vez, los unió en el pasado.
Puede ser un encuentro, un reencuentro o una despedida, pero: ¿qué más da? Aquí solo se ha captado un instante de vida, y cada una de las personas que contemple esta fotografía la podrá interpretar como desee. Esa es la magia de la imagen SUGERIR y hacernos partícipes en la creación de su historia.

Henri Cartier Bresson dijo:
Fotografiar es reconocer en un mismo momento y en una fracción de segundo un hecho y la organización rigurosa de las formas percibidas visualmente que lo explican y le dan sentido. Es situar en el mismo punto de mira el cerebro, el ojo y el corazón. Es una forma de vivir.
María Dolores Tatay